Har du investert i ny-oppstartede selskaper de siste årene, eller ønsker å gjøre det? Visste du at du da kan få fradrag for investeringer i oppstartsselskaper?

Man kan se på dette som en takk fra skatteetaten. En takk for at du prøver å bidra til å skape nye arbeidsplasser. En takk for at du, potensielt sett, kanskje kaster penger ut av vinduet, med selvtilliten til en statlig ansatt i plan- og bygningsetaten.

Vel, nå vet du i hvert fall det.

Smart, men ukjent ordning

De minst leseglade av oss hadde kanskje håpet at dette innlegget var ferdig etter forrige avsnitt. Det hadde jo vært en relativt brå, men kanskje små-festlig avslutning. Meningen med dette innlegget er å dele, i det minste, noe nyttig kunnskap til fremtidige investorer.

Til det trengs det noe mer kjøtt på beinet.

Ordningen vi skal se litt nærmere på har nemlig eksistert siden 2017. Men det er ikke så mange av de nye/fremtidige investorene som kjenner til denne ordningen.

Det har vært noen justeringer i ordningen siden den først ble introdusert. Blant annet så har beløpsgrensen på investeringer som gir skattemessigfradrag, økt til 1.000.000kr. Etter dagens alminnelige skattesats betyr det at investorer i oppstartsselskaper kan få hele 220.000kr i skattemessig fradrag ved en investering på 1MNOK.

Det skattemessige fradraget gjøres faktisk gjeldende på investeringer helt ned til 30.000kr.

Noen krav til investorene

Vi mener dette er en relativt god deal for nye investorer. Selvsagt har skatteetaten laget en liste med kriterier til både selskapet det skal investeres i, samt til investorer, for at man skal ha krav på dette fradraget. Den listen er ikke veldig lang, men lang nok til at vi ikke tar den med her.

Uansett så skal vi være greie nok til å dele en lenke til de nevnte krav som må være oppfylt på slutten av innlegget.

Så for å ta en kort oppsummering: hvis du brenner inne med litt for mye penger, ser en god investeringsmulighet gjennom ditt eget nettverk, gjennom nettsider som Folkeinvest eller Dealflow, så kan det være greit å vite om dette skattemessige fradraget. Dèt gir mindre risiko ved investeringen din allerede det første året.

Om du allerede har foretatt investeringer i 2021 så kan det så absolutt være verdt å sette seg inn i reglene. For hva er vel bedre enn å spare noen kroner på skatten?

Kilde: https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/aksjer-og-verdipapirer/om/skatteinsentivordningen/

Categories: Nyttige tips