Det har blitt varmere i lufta og sommeren har ankommet. De neste ukene skal det jobbes lite og nytes mye. For hva er vel bedre enn å nyte sommeren med full bankkonto? Ei lita skattefri utbetaling slik at vi har nok penger til både iskrem og utepils. Men er feriepenger egentlig skattefritt? Og hvorfor skjønner du egentlig ikke tallene på lønnslippen når du får feriepenger – du vet bare at du får mer penger utbetalt enn normalt? Det skal vi prøve å svare på her.

Hva er egentlig feriepenger? 

Siden ferie er veldig i sesong nå, så tenkte vi å dele litt nyttig informasjon om feriepenger. Først kan vi jo definere hva feriepenger faktisk er. Feriepenger er oppsparte penger fra fjoråret som du får utbetalt i den perioden du tar ut ferie påfølgende år. Mange gnir seg i henda og gleder seg til dette da det ikke trekkes noe skatt på utbetalingen. Dette er både korrekt og feil. Det trekkes ikke skatt på feriepengene når de utbetales, men skatten medregnes i din samlede skattbare inntekt for året. Det samme prinsippet gjelder for halv skatt i desember. Istedenfor at du trekkes full skatt disse månedene så fordeles heller skatten utover de 10,5 månedene hvor det beregnes fullt skattetrekk. Litt tvungen sparing fra staten sin side, som flere av oss kanskje trenger.

Utregning av feriepenger

De aller fleste i Norge har enten 10,2% eller 12% sats på feriepengene sine. De som har 10,2% feriepenger har 4 uker ferie, mens de som har 12% har 5 uker ferie. Prosentsatsen sier noe om hvor stor andel av lønnen din som også settes av til feriepenger. Når feriepenger utbetales blir trekket for ferie også forskjellig for de som har 4 uker ferie (10,2%) og de som har 5 uker ferie (12%). For ansatte med 4 uker ferie så får de utbetalt feriepengene de har opptjent året før, pluss 1/26-del av fastlønnen sin. Dette er fordi 4 uker ferie er litt under en måned. Det vil si at når de trekkes for 4 uker ferie, så er det litt mindre enn en månedslønn. Differansen får du da utbetalt.

Hvis du har 5 uker ferie så vil du se at du trekkes 4/26-deler av fastlønnen din, i tillegg til feriepenger. Det vil si at du har negativ fastlønn i måneden hvor feriepengene utbetales. Dette er fordi 5 uker ferie er over en månedslønn. Så det at du ikke får noe fastlønn på juni-lønn tilsvarer ikke 5 hele uker i trekk. For at det skal bli trukket for 5 fulle uker trekkes du altså for 4/26-deler av månedslønnen i juni.

Det beregnes ikke feriepenger på feriepengene

Mange tror at feriepengene du får utbetalt er lik 10,2% eller 12% av fastlønnen din. Det stemmer heller ikke. Du får ikke feriepenger som er lik 10,2%/12% av fastlønnen din. Det skyldes at du trekkes i fastlønn når du tar ut ferie (ref eksemplene i forrige avsnitt). Dette trekket i fastlønn reduserer feriepengegrunnlaget ditt. I juni (når du trekkes i fastlønn for å ta ut ferie) blir du kompensert med å få utbetalt feriepenger. Men det beregnes ikke feriepenger på feriepengene. Så feriepengegrunnlaget ditt er derfor lavere enn fastlønnen din.

Om du ikke skjønner eksemplene eller hvordan dette fungerer så skjønner du hvert fall hvorfor du betaler regnskapsføreren din for å ta seg av disse tingene 😉