Omvendt avgiftsplikt. Høy sats, lav sats, middels sats. Kjøp med moms, men uten fradrag. Inngående og utgående moms. Kjøpsmoms, salgsmoms, bamsemums?

En av statens gullkalver, merverdiavgift – bedre kjent som moms eller mva – kan åpenbart være forvirrende og ganske vanskelig å forstå. Omtrent som denne innledningen altså. De aller fleste av oss kjøper varer med moms hver eneste dag, men hva er det egentlig?

Et lite påslag fra staten

Veldig enkelt forklart så er moms et påslag på det meste av varer og tjenester som vi kjøper og selger hver eneste dag. Dette påslaget tilhører staten og kreves inn av de som selger varen eller tjenesten vi kjøper.

Vi kan jo illustrere dette med et lite eksempel fra virkeligheten. Se for deg at du er lei av bylivet og bestemmer deg for å bygge en liten trehytte ved Sognsvann. En flott lokasjon nær t-banen hvor du får badevann og spreke idrettsstudenter som naboer. For å komme i gang med byggeprosjektet trenger du noen planker og spiker. Dette kjøper du hos nærmeste trevarehandel. Sluttsummen på kassalappen (den som teller) ender på den nette sum av 1.000 kroner.

Av de 1.000 kronene du nettopp har betalt, så er kr 200 moms. Dette er penger som bedriften du har handlet hos krever inn på vegne av staten.

Hvordan det fungerer for bedrifter

Annenhver måned skal momsen som bedriften har krevd inn, minus alle innkjøpene med inngående moms, innrapporteres og betales til Skatteetaten. Det finnes selvsagt mer kompliserte problemstillinger rundt moms enn dette, men kort fortalt så er det slik momsen fungerer.

På denne måten får staten en del av omsetningen til alle mva-pliktige bedrifter i Norge som tjener penger. Det er ikke veldig ulikt skatt. Men ta det helt med ro, er du bedriftseier i Norge får du lov til å betale både moms og skatt av pengene du tjener. Noen må jo finansiere dyre toaletter på Hamar og stortingsgarasjen i Oslo.

Moms-fradrag for bedrifter

Selskaper som er mva-registrert og krever utgående moms på produktene de selger får i det minste fradrag på innkjøp de gjør med inngående moms. Bedrifter som ikke er mva-registrerte krever ikke inn moms på tjenestene og produktene de selger og får dermed heller ikke fradrag for inngående moms på innkjøp. Likevel betaler de like fullt moms på varene de kjøper.

Det samme gjelder for oss som privatpersoner. Hver gang du kjøper julegaver, mat eller en ny elsykkel så krever bedriftene du kjøper fra, inn moms til staten som du aldri får fradrag for.

Det finnes langt flere regler om moms enn det som er nevnt over, men denne teksten er ment å gi mannen i gata innblikk i hva moms faktisk er. Ikke gi skatteadvokater konkurranse i arbeidslivet.

Categories: Artikler